فاجعه های بی پایان نوسان ارز؛
غول قاچاق زیر سایه دیوهای رانت و سوءمدیریت/تومور بدخیمی که در دولت روحانی مهیب تر شد
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۳ شهريور ۱۴۰۰ ساعت ۰۷:۰۵
کد مطلب: 18479
 
این روزها قاچاق کالای اساسی زیر سایه نوسان ارز، مدیریت ضعیف دولت روحانی و رانت خواری در جنوب شرق کشور بیش از پیش جولان می دهد و به یکی از معضلات جدی مردمان این منطقه تبدیل شده است.
به گزارش سایت لادیز؛به نقل از عصرهامون؛ سال هاست قاچاق همچون تومور بدخیمی، دامان پهناورترین استان کشور را گرفته و نه تنها در دولت های قبل نسخه درمانی قابل علاجی برای آن پیچیده نشد، بلکه طبق گفته مسئولان امر مدت هاست در سایه نوسان ارز، سوءمدیریت برخی دولتمردان و جولان ویروس رانت خواری، به سمت کالاهای اساسی سوق پیدا کرده و معیشت مردم را بیشتر از گذشته تحت تاثیر قرار داده است.

کالاهایی که با کم کردن سهمیه مردم توسط سودجویان و در سایه نظارت ضعیف دستگاه های متولی روانه آن سوی مرزها می شود، ماجرایی که طی یکسال اخیر بیش از پیش شاهد آن بودیم و با وجود شرایط کرونایی بسیاری از شهروندان را برای تامین کالاهای اولیه شان به صف کشاند، اقلامی که اگر قاچاق نمی شد، شاید کمتر نظاره گر صف ها می بودیم.

متاسفانه طبق اعلام مسئولان، در این میان برخی از کارخانه ها به جای این که به اقتصاد منطقه کمک کنند، در قاچاق کالاهای اساسی ایفاگر نقش بودند، در حالی که رسالت اصلی آن ها رونق تولید داخلی و اقتصاد منطقه است و به عنوان ناجی معیشت مردم شروع به کار کرده اند، اما با کمک به قاچاقچیان حق آن ها را به تاراج می برند، آن هم در استانی که بسیاری از مردمانش با محرومیت دست و پنجه نرم می کنند.

رشد چشمگیر قاچاق کالاهای اساسی با افزایش نرخ ارز

محمد محبی، دبیر کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار ما در این باره بیان کرد: با افزایش نرخ ارز روند قاچاق کالاهای اساسی در سیستان و بلوچستان رشد چشمگیری داشته که اقدام های مناسبی جهت جلوگیری از این معضل صورت گرفته و کشفیات زیادی حاصل شده است.

وی با بیان این که استفاده از ظرفیت سامانه های هوشمندی که در حوزه رصد کارخانه ها قرار دارد و برخورد با قاچاق از جمله این اقدام هاست، افزود: روغن خوراکی، آرد، شکر و قند، لاستیک خودرو، دارو، کود شیمیایی، شیر خشک و وجه رایج کشور از جمله کالاهایی است که تاکنون چند محموله آن قبل خروج از کشور به صورت قاچاق، کشف شده است.
 
این مقام مسئول افزود: فقط طی دو ماه در بخش ۴۰ هزار و ۶۱۱ لیتر روغن خوراکی، ۵۸ هزار و ۶۲۵ تن شیرخشک و ۱۷ هزار و ۵۷۰ تن آرد کشف شد، همچنین در این راستا و طی این مدت ۹۰۳ پرونده تشکیل شده که ۸۵۱ مورد به ارزش ریالی ۲۴۷ میلیارد و ۶۸۸ میلیون ریال منجر به محکومیت شده است.

وی اضافه کرد: سال گذشته ۵ هزار و ۶۱۷ پرونده در این حوزه تشکیل شد که نسبت به مدت مشابه در سال ۹۸، ۱۲ درصد کاهش را نشان داد، چراکه کیفی سازی صورت گرفته و ارزش ریالی پرونده ها بیشتر بوده است.
 

خروج آرد از کشور در قالب کیسه های سیمان

محبی گفت: یکی از شگردهای قاچاقاچیان برای خروج آرد از گلوگاه ها و پایانه های مرزی این است که آن را داخل کیسه سیمان از کشور خارج  می کنند، مرزبانی در این راستا کشفیات زیادی داشته و متاسفانه رگه های آن در استان است، کارخانه هایی با برند تولید مشخص، کیسه ها را از آرد پر و از مرز خارج می کنند، باید در این حوزه دستگاه های اطلاعاتی و قضائی ورود جدی داشته باشند.

وی اظهار کرد: البته دستگاه های در این راستا اقدام هایی انجام دادند که اگر صورت نمی گرفت، هنوز باید مردم در صف نانوایی ها می ایستادند، هر چند همچنان برخی نانوایی داران اقدام به تولید نان بی کیفیت می کنند که هدفشان برای دامداران است، چراکه تامین خوراک دام سخت شده، متاسفانه اتحادیه مربوطه به خصوص در زاهدان در این رابطه نظارتی ندارد و بعضا در زمینه قاچاق دست دارند.

رانت خواری و ویژه خواری ها عامل اصلی مشکلات اقتصادی

به گفته محبی، دستگاه های متولی باید بر تولید و عملکرد کارخانه ها نظارت کنند، اما متاسفانه برخی اقدام های قانونی را درست انجام ندادند و گاهی حتی سیمان به روی مردم بسته شد، همین رانت خواری و ویژه خواری ها مشکلات اقتصادی را در استان به وجود آورده است.

دبیر کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز افزود: در حوزه مبارزه با قاچاق کالا تعارفی با هیچ دستگاه و نهادهای خصوصی نداریم، بخش خصوصی باید برای منفعت سیستان و بلوچستان گام بردارد، نه در پی بدنام کردن استان، در حالی چنین اقدام هایی را شاهد هستیم که همیشه از تولیدات آن ها در راستای رونق تولید داخلی حمایت کردیم و در تامین مواد اولیه همراه شان بوده ایم.

قاچاق شیرخشک تحت لبای قانون

وی اضافه کرد: یکی از کالاهای اساسی که به خارج از کشور قاچاق می شود، شیرخشک صنعتی است، این کالا به دلیل این که متقاضیان زیادی دارد، حتی تحت لبای قانونی قاچاق می شود، در این راستا نظارت دستگاه های کاشف شدید تر شده و مردم هم همکاری خوبی داشته اند.

محبی تاکید کرد: متاسفانه در زمینه کالاهای اساسی میل به قاچاق بسیار بالا رفته است، در گذشته شاهد ورود قاچاق به کشور بودیم، اکنون از طریق این استان خارج می شود، به دلیل وجود سودجویان سیستان و بلوچستان آسیب زیادی دیده است، آن ها نه تنها در زمان مشقت ها به مردم کمک نکردند، بلکه باعث شدند که بسیاری برای روغن، شکر و نان مجبور به ایستادن در صف ها باشند، عزم ما این بود که با قاچاقچیان برخورد کنیم، اقدام هایی صورت گرفت و پرونده های زیادی در این رابطه تشکیل شد.
 

کشف محموله های میلیاردی با هدف حمایت از تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها

سردار احمد طاهری، فرمانده انتظامی سیستان و بلوچستان نیز در این باره گفت: در راستای برخورد با احتکار و قاچاق کالای اساسی و متخلفان اقتصادی، از ابتدای امسال ۱۳۰ میلیارد ریال برنج قاچاق در گمرکات توسط پلیس امنیت اقتصادی توقیف شد.

وی افزود: همچنین در اجرای طرح های مبارزه با قاچاق کالای اساسی، ۲۰ میلیارد ریالی روغن خوراکی توقیف شد، از سویی با توجه به شرایط مرزی یکی از اقلامی که از مرز قاچاق می شود آرد است، در همین رابطه ۳۳۵ میلیارد ریال توقیف آرد قاچاق صورت گرفت.

طاهری گفت: شیرخشک هم یکی از اقلام مهمی است که مورد توجه قاچاقچیان قرار دارد که ۴۵ میلیارد ریال ارزش کالاهای مکشوفه در این بخش است، محموله های دام نیز به ارزش ۲ میلیارد ‌ ۸۰۰ میلیون ریال شناسایی و کشف شد.

وی افزود: مبارزه با پدیده قاچاق از مهمترین برنامه های پلیس در سال حمایت از تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی هاست.

انتهای پیام/
Share/Save/Bookmark