پیامدهای خشکسالی و بی مهری افغانستان ادامه دارد؛
پیگیری اجرای طرح کمربند سبز سیستان با استقرار وزیر جدید جهاد کشاورزی/ هامون نشینان چشم انتظار عزم ملی برای پایان بحران ریزگردها
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۳ شهريور ۱۴۰۰ ساعت ۰۷:۰۳
کد مطلب: 18478
 
پیگیری روند اجرایی طرح ملی کمربند سبز سیستان که با رویکرد مقابله با پدیده گرد و خاک و کاهش آلودگی هوا سال گذشته مورد قبول وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفته بود، منوط به استقرار وزیر جدید است.
به گزارش سایت لادیز؛به نقل از عصرهامون؛ اقدامات ماه های گذشته دولت اشرف غنی در افغانستان منجر به آبگیری بند کمال خان در این کشور شد، اقدامی که به طور کامل جلوی ورود سیلاب های ناگهانی به سمت دشت سیستان را گرفت و این خطه از کشور را با خشکسالی بی سابقه ای رو به رو کرد.

در این میان، خشکسالی در منطقه سیستان در ۲ دهه گذشته بی ساقیه نبوده و هر سال کم یا زیاد این خطه را با چالش مواجه می کرد، با این وجود چشک کشاورزان، دامداران و صیادان سیستانی به سیلاب هایی بود که در نخستین ماه های زراعی هر سال راهی دشت سیستان می شد.

اما با آبگیری بند کمال خان و قطع آورد رودخانه هیرمند به سیستان، حتی به صورت سیلاب امیدواری های هامون نشینان ناامید شد و اکنون روزهای بسیار خشکی را سپری می کنند.

روزهایی که در آن علاوه بر وزش بادهای مملو از گرد و غبار، خشکی زمین های کشاورزی نیز آن ها را آزار می دهد و معیشت بسیاری از ساکنان این دیار را با مشکل رو به رو کرده است.
 
سیستان و بلوچستان جزو استان های هدف مقابله با گرد و غبار
 
سیستان و بلوچستان هر سال جزو استان های هدف برای مقابله با گرد و غبار به شمار می رود، با این وجود اقدامات انجام شده در این حوزه آن گونه که باید نتوانسته مرهمی بر زخم ساکنان این دیار باشد، به طوریکه هر سال وزیش بادهای ۱۲۰ روزه و چالش ریزگردها را تجربه می کنند.

طرح های مختلفی هم برای مقابله با ریزگردها پیشنهاد شده است، یکی از این راهکارها که چندی پیش توسط مرحوم پرویز کردوانی پدر علم کویرشناسی و چهره ماندگار ایران در زمینه جغرافیا پیشنهاد شد استفاده از مالچ ریگی بود.

در این طرح، راهکار مقابله با گرد و غبار در این خطه، سنگفرش و استفاده از مالچ ریگی است، ریگ پاشی باید به گونه ای باشد که تپه ای را خرد کنند و دانه های سنگ اندازه سیب و گلابی ایجاد شود که آن ها را بپاشند.

به مرورسطح ریگ پاشی را افزایش دهند و تخم گیاهان علفی را هم بکارند که با بارندگی سبز می شود و پوشش گیاهی ایجاد می کند، با این کار در صورت بارندگی و عدم بارندگی یک بار برای همیشه طوفان های گرد و غبار از بین می رود.

با این وجود اگرچه اعتبارات هر سال هزینه می شود، اما سال به سال وضعیت بدتر شده و مردم مهاجرت می کنند و افراد زیادی بیماری های چشمی و ریوی می گیرند، اگر شروع به پاشیدن سنگ ریزه کنند این مشکل حل شود.
 
 
روند اجرایی طرح ملی کمربند سبز سیستان در وزارت جهاد کشاورزی پیگیری می شود
 
محمد سرگزی نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی در این زمینه به خبرنگار ما بیان کرد: سال گذشته طرح ملی کمربند سبز سیستان با رویکرد مقابله با پدیده گرد و خاک و کاهش آلودگی هوا در وزارتخانه جهاد کشاورزی مورد قبول واقع شد.

وی افزود: این طرح ملی از گذشته در نوار حاشیه دریاچه هامون از سمت قرقری تا روستای ورمال در شهرستان هامون برای مقابله با گرد و غبار سیستان مطرح شده بود و چندین سال پیگیری و مطالعات آن از گذشته انجام شده و به واسطه نبود منابع اعتباری اجرایی نشده بود.

عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: طرح ملی ایجاد کمربند سبز با رویکرد بیابان زدایی، تثبیت شن های روان و مقابله با ریزگردها اجرایی می شود، بر این اساس برای این طرح مانند پروژه آبیاری ۴۶ هزار هکتار از اراضی دشت سیستان مجری مشخص شد که ذیل سازمان منابع طبیعی مشغول به کار شود.

سرگزی اظهار کرد: این طرح در حوزه تثبیت شن های روان، بیابان زدایی و مقابله با گرد و غبار در سیستان است، بادها از سمت دریاچه هامون به شهر می وزد و این کمربند به عنوان بادشکن عمل می کند.
 
 
پیامدهای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی خشکسالی در سیستان
 
وی عنوان کرد: با تقویت و توسعه  کمربند سبز و تثبیت شن های روان مهم ترین پیامد خشكسالی، که تشدید پدیده بیابان زایی است و تبعات گسترده اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و زیست محیطی و افزایش مهاجرت را به دنبال داشته مهار می شود.

نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: با توجه به روی کار آمدن دولت جدید، پیگیری جدی تر انجام این طرح ملی، منوط به استقرار وزیر جدید در وزارتخانه جهاد کشاورزی است که سید جواد ساداتی نژاد به عنوان وزیر پیشنهادی این وزارتخانه از سوی رئیس جمهور معرفی شده است.  

انتهای پیام/
Share/Save/Bookmark