حقابه سیستان با جدیت پیگیری شود؛
حقابه تنها راه علاج سیستان، طرح‌های جایگزین درمان قطعی نیست
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۲ مرداد ۱۴۰۲ ساعت ۱۵:۱۳
کد مطلب: 20158
 
حقابه سیستان باید با جدیت پیگیری شود طرح‌های جایگزین برای مسئله آب سیستان درمان قطعی نیست.
به گزارش لادیز به نقل از عصرهامون، سیستان و بلوچستان پهناورترین استان کشور باتوجه‌به اقلیم گرم و خشکی که دارد یکی از استان‌های کم‌بارش و کم آب در کشور به شمار می‌رود، در سالیان اخیر کاهش نزولات آسمانی و عدم پرداخت حقابه سیستان از سوی کشور افغانستان باعث تشدید خشکسالی در این استان شده است.

در شمال سیستان و بلوچستان باتوجه‌به وابستگی به چاه نیمه‌های سیستان، در اثر عدم تحقق حقابه از سوی دولت افغانستان حجم آب چاه نیمه‌ها به‌شدت کاهش پیدا کرده است در طول این مدت رایزنی‌های مختلفی از سوی دولت جمهوری اسلامی با افغانستان برای رهاسازی حقابه سیستان صورت گرفت؛ اما علی‌رغم قول‌های داده شده کشور افغانستان نه‌تنها به تعهدات خود پایبند نبود؛ بلکه با سدسازی در مسیر انتقال آب به تالاب هامون از ورود سیلاب‌ها نیز جلوگیری کرد.

دولت به دنبال رفع تنش آبی در سیستان و بلوچستان به‌خصوص در منطقه سیستان، راهکارهای اضطراری برای تأمین آب در منطقه را برنامه‌ریزی و در مرحله اجرا قرارداد است.

برای آبرسانی به سیستان و بلوچستان دولت سه سطح کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت را طراحی و به مرحله اجرا رسانده است که به گفته سخنگوی صنعت آب در بخش برنامه‌های کوتاه‌مدت شاهد پیشرفت ۸۰ درصدی پروژه‌ها هستیم.

عیسی بزرگ‌زاده از اختصاص ۱۰۰ هزار میلیارد تومان اعتبار به پروژه‌های تأمین آب در سیستان و بلوچستان خبر داد و گفت: ۴۱ چاه مربوط به تأمین آب منطقه زاهدان و ۷۴ چاه نیز مربوط به تأمین آب منطقه سیستان است که در مناطقی مانند حرم، شیله و سیستان حفاری شده‌اند و در این بخش تا کنون حدود ۸۰ چاه تکمیل شده است.

وی تصریح کرد: در بخش تأمین آب اضطراری هر کدام از این چاه‌ها برای بهره‌برداری کامل به ده‌ها کیلومتر جاده دسترسی، ده‌ها کیلومتر خط انتقال، چندین ایستگاه پمپاژ و شبکه برق‌رسانی نیاز دارد که با این شرایط در دست انجام است.

عیسی زاده اظهار کرد: در بخش طرح‌های میان‌مدت نیز در حال اجرای پروژه بزرگ انتقال آب از مناطق شرقی استان به منطقه سیستان و زاهدان هستیم که این خط انتقال ۲۷۰ کیلومتر طول دارد و برای اجرای کامل آن چندین ایستگاه پمپاژ در مسیر احداث می‌شود و پس از طرح‌های اضطراری به تأمین بلند‌مدت آب پایدار استان کمک شایانی می‌کند.

وی در ارتباط با برنامه‌های بلند‌مدت وزارت نیرو نیز توضیح داد: در بخش پروژه‌های بلند‌مدت نیز با توجه قانون مصوب سال گذشته با جدیت در پی اجرای پروژه انتقال آب دریای عمان به شبکه‌های آبرسانی بخش‌های مختلف استان هستیم که این پروژه عظیم تا کنون ۱۲ درصد پیشرفت داشته و از برنامه زمان‌بندی خود جلوتر است.

سخنگوی صنعت آب با بیان اینکه در مسیر اجرایی این پروژه‌ها عملیات احداث آب‌شیرین‌کن با ظرفیت ۱۰۰ هزار مترمکعب در دست اقدام است، اضافه کرد: برای اجرای کامل این پروژه بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان بودجه در نظر گرفته شده است که امیدواریم به‌زودی و با به سرانجام رسیدن این پروژه‌ها شاهد شیرین‌شدن کام هم‌وطنانمان در استان سیستان و بلوچستان باشیم.

باتوجه‌به اجرای طرح‌های اضطراری برای تأمین آب سیستان و بلوچستان به‌خصوص منطقه سیستان اما نباید از پیگیری حقابه هامون غفلت کرد و باید با جدیت این حق قانونی دنبال شود.

دولت به‌شدت پیگیر بحران کم‌آبی سیستان است
وزیر کشور با بیان اینکه انتقال آب چاه‌های جدید به هیرمند را پیگیری می‌کنیم، گفت: دولت به‌شدت پیگیر بحران کم‌آبی سیستان است.

وزیر کشور نیز روز چهارشنبه ۱۱ مردادماه در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران با اشاره به موضوع حقابه ایران از هیرمند، گفت: روی گرفتن حقابه از افغانستان تأکید داریم و آنها هم باید تکلیف خود را انجام دهند و دولت هم منابع قابل‌توجهی برای این کار تخصیص داده است.

احمد وحیدی همچنین افزود: دولت به‌شدت پیگیر بحران کم‌آبی سیستان است، شخصاً دو سه ماه قبل آنجا بودم و تاکنون هم حدود هشت نوبت به سیستان رفته‌ام.

وی ادامه داد: تصمیم‌گیری‌ها صورت‌گرفته و در همین مدت هم کارهای مهمی انجام شده است که اگر نمی‌شد، مشکلات جدی‌تری داشتیم.

وزیر کشور با اشاره به اینکه وزارت نیرو به‌طورجدی کار را دنبال می‌کند، گفت: کمک‌رسانی توسط تانکرهای آب انجام می‌شود؛ اما همچنان کم‌آبی وجود دارد و به دنبال پر کردن منابع آب موجود در منطقه هستیم.

مردم سیستان که پیگیری حقابه مطالبه جدی آنان از دولت است در همین راستا برای چندمین بار، تجمع قانونی برای حقابه برگزار کردند و از رئیس‌جمهور و هیئت دولت خواستند تا برای بررسی مشکلات و معضلات این منطقه و تصمیم‌گیری به این خطه سفر کنند.

حقابه را باید باقدرت بگیرید
چندی پیش در همین رابطه حجت‌الاسلام مجتبی عزیزی امام‌جمعه شهرستان زابل با اشاره به اینکه عوامل مختلف در تلاش هستند تا آب شرب مردم منطقه را تأمین کنند و با تلاش‌هایی که در حال انجام هست، بحران آب شرب نداشته باشیم بیان کرد: حرف آب برای کشاورزی و دامداری و صیادی است، چرا که همواره زندگی مردم این منطقه وابستگی کامل به آب داشته و دارد، و تأمین این مهم هم با گرفتن حقابه است، حق را باید گرفت، نه التماس کرد، بلکه باید باقدرت گرفت.

وی تصریح کرد: تشنگی زمین‌های سیستان از همه ما مطالبه می‌کند که حقابه را باید باقدرت بگیرید، مشکلات سیستان حل‌شدنی است به شرطی که همه مسئولانه و بااقتدار با مسئله مواجه شوند.

عزیزی ادامه داد: امروز مطالبه مردم از رئیس‌جمهور این است که شخصاً همراه هیئت دولت به سیستان بیایند و در همین‌جا نسبت به مسائل مهم سیستان از نزدیک تصمیمات قاطع بگیرند، آقای رئیس‌جمهور این خواسته زیادی است؟ حق این مردم است که می‌خواهند شما را اینجا ببیند و با شما سخن بگویند و تا گره‌های سیستان حل شود.

حال باید دید با همه مطالباتی که مردم سیستان در تحقق حقابه دارند، این حق قانونی سیستان توسط دولت همسایه که برای تأمین بسیاری از امکانات کشور خود وابستگی بسیاری به جمهوری اسلامی ایران دارد محقق خواهد شد؟

انتهای خبر/
Share/Save/Bookmark