ظرفیتی ناشناخته در سیستان و بلوچستان؛
جنوب شرق ایران خواستگاه تولید سلطان میوه‌هاست
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۰ مرداد ۱۴۰۲ ساعت ۰۸:۲۱
کد مطلب: 20149
 
سیستان و بلوچستان ظرفیت بی‌نظیری در تولید سلطان میوه‌های گرمسیری در کشور دارد.
به گزارش لادیز به نقل از عصرهامون، سیستان و بلوچستان پهناورترین استان کشور است که در جنوب شرق ایران واقع است، استانی که سرشار از ظرفیت‌های خدادادی در زمینه‌های مختلف به‌خصوص بخش کشاورزی است.

این استان باتوجه‌به آب‌وهوای متفاوتی که دارد چهارفصل را می‌توان در بیشتر فصول سال تجربه کرد، ویژگی‌های آب‌وهوایی، ظرفیت تولید میوه‌های گرمسیری و خارج از فصل را در این استان افزایش داده است.

قرارگرفتن این استان در مدار خط استوا یکی دیگر از ویژگی‌های این استان در تولید میوه‌های گرمسیری است.

یکی از این میوه‌های گرمسیری انبه است، این میوهٔ تابستانی خوشمزه و شیرین طرف‌داران بسیاری دارد و چه در هنگام کال و نارس بودن و چه در زمان رسیدن کامل، کاربردهای زیادی داشته و از این میوه در صنایع مختلف از جمله آبمیوه، ترشی و طعم‌دهنده و غیره استفاده می‌شود.

به این میوه «سلطان میوه‌ها» گفته می‌شود، چون ارزش غذایی چشمگیری دارد، اصالت این میوه به آفریقای جنوبی برمی‌گردد. انبه در رنگ‌ها و اندازه‌های مختلف در سراسر جهان در دسترس است. این میوه بیش از ۲۰ نوع مادهٔ معدنی و ویتامین دارد و یکی از مغذی‌ترین میوه‌ها به شمار می‌رود.

به گفته کارشناسان تغذیه انبه یکی از غنی‌ترین منابع ویتامین A و ویتامین C و مواد معدنی از جمله پتاسیم، کلسیم، فسفر، مس، منگنز و روی است، این میوه فیبر بیش از حدی دارد.

درخت انبه قد بلندی دارد و برگ‌های آن کاربرد زینتی دارد و زمان گلدهی درختان انبه آخر دی تا نیمه فروردین است، امروزه یک‌دوم کل محصولات انبه دنیا به کشور هند تعلق دارد و علاوه بر این کشور، انبه در آمریکای شمالی، مرکزی، جنوبی، کارائیب، جنوب و مرکز آفریقا، استرالیا، چین، پاکستان و آسیای جنوب شرقی پرورش داده می‌شود.

شهرستان‌های زر آباد، دشتیاری، سرباز، راسک، نیک‌شهر، قصرقند و چابهار از عمده مناطق کشت انبه در سیستان و بلوچستان به شمار می‌رود.
هزار و ۵۰۰ هکتار باغات انبه در سیستان و بلوچستان
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان در گفتگو با خبرنگار ما بیان کرد: سطح زیر کشت باغات انبه در استان هزار و ۵۰۰ هکتار است که سالانه ۱۴ هزار تن انبه در سطح باغات استان تولید و روانه بازار مصرف می‌شود.

سعید نارویی افزود: در سیستان و بلوچستان ۳۰ نوع انبه تولید که ارقام سندری، فجری، لیلیوم، بیگم پالی، چوسا، هیری، سرولی، پیوندی و محلی از مهم‌ترین ارقام انبه در شهرستان‌های جنوبی استان هستند.

وی تصریح کرد: ۶۰ درصد از انبه استان و غالباً ارقام محلی به‌صورت نارس برداشت می‌شود و برای تهیه و تولید ترشی وارد کارگاه‌های خانگی می‌شود و ۴۰ درصد باقی‌مانده نیز شامل ارقام وارداتی و تجاری مثل سندری، چوسا، لنگرا، صدا بهار و سنسیشن از اواخر خرداد وارد کارگاهی رنگ آوری شده و سپس به اقصی‌نقاط کشور ارسال می‌شود.

نارویی میزان اشتغال‌زایی ایجاد شده در تولید انبه در استان را هزار و ۵۰۰ نفر به طور مستقیم عنوان کرد.
وی گفت: شهرستان‌های سرباز، قصرقند، نیکشهر، راسک، دشتیاری و چابهار از قطب‌های انبه سلطان میوه‌های گرمسیری در سیستان و بلوچستان هستند و انبه کشت شده بیشتر در این مناطق برای تهیه ترشی و تازه‌خوری استفاده می‌شود.

نارویی اصلاح ارقام محلی و جایگزینی با ارقام تجاری و بازارپسند، ایجاد صنایع تبدیلی و فراوری، توسعه باغات جدید با پایه مقاوم را از جمله اقدامات جهاد کشاورزی برای توسعه باغات انبه در سطح استان عنوان کرد.

باوجود ظرفیت عظیمی که در زمینه کشاورزی در سیستان و بلوچستان وجود مانند میوه انبه که آورده اقتصادی فراوانی دارد؛ اما تا کنون نگاه درستی به تجاری‌سازی این محصول در استان نشده است.

انتهای خبر/
Share/Save/Bookmark