آزادی گروگان های آمریکایی و داستان دردناک 444 روزه برای کاخ سفید!
تاریخ انتشار : شنبه ۳۰ دی ۱۳۹۶ ساعت ۱۸:۴۲
کد مطلب: 14182
 
گروگانهای آمریکایی پس از 444 روز، در 30 دی 59 با حقارتی تمام، اجازه خروج از ایران را به دست آوردند.

به گزارش پایگاه خبری لادیز؛به نقل از  باشگاه خبرنگاران جوان، تاریخ انقلاب اسلامی از آغاز قیام ملت ایران شاهد صحنه های شگرف و عمدتا پرشکوهی بوده است؛ وقایعی که بر اساس آرمانهای انقلاب و رهنمودهای امام راحل شکل گرفتند و بدون اغراق می توان آنها را نقاط عطفی در عمر قریب به 40 ساله نهضت اسلامی عنوان کرد. اما در میان این وقایع، رویدادی که بنیانگذار جمهوری اسلامی از آن به انقلاب دوم یاد کردند، تسخیر لانه جاسوسی آمریکا بود.

«ما دانشجویان مسلمان پیرو خط امام خمینی(ره) ضمن دفاع از موضع قاطعانه امام(ره) در مقابل آمریکای جهان‌خوار به منظور اعتراض به دسیسه‌های امپریالیستی و صهیونیستی سفارت جاسوسی آمریکا در تهران را به تصرف درآورده‌ایم تا اعتراض خویش را به گوش جهانیان برسانیم.» این بخشی از اطلاعیه دانشجویان پیرو خط امام بعد از تسخیر لانه جاسوسی آمریکاست که در ادامه گذری کوتاه به این رویداد مهم حیات نظام اسلامی داریم.

آزادی گروگان های آمریکایی و داستان دردناک 444 روزه برای کاخ سفید!

ذلت 444 روزه آمریکایی با اقدام انقلابی دانشجویان

در 13 آبان 1358 گروهی از دانشجویان چهار دانشگاه تهران  لانه جاسوسی آمریکا را تسخیر کردند و دیپلمات‌های آن را گروگان گرفتند. بدون شک  این رویداد مهم حقارت و ذلت آمریکا را به جهانیان نشان داد.

این اقدام چند روز پس از آن صورت گرفت که شاه مخلوع بعد از مدتی سرگردانی در کشورهای مختلف، به آمریکا رفت. این موضوع موجب خشم دانشجویان مسلمانی شد که از فردای انقلاب در پی محاکمه شاه بودند.

اعتراض نسبت به پذیرش شاه مخلوع از سوی آمریکا، اعتراض به عملکرد دولت موقت، شناسایی جاسوسان آمریکایی و عوامل داخلی آن‏ها، پایان دادن به توطئه‌گری و سلطه جویی‌‏های آمریکا در ایران، نشان دادن ضربه شستی به ایالات متحده به تلافی طراحی و اجرای کودتای ۲۸ مرداد ۳۲ و ... از جمله مواردی دیگری است که  در اطلاعیه دانشجویان برای تسخیر لانه جاسوسی آمریکا به آن اشاره شده بود.

چگونگی انجام تسخیر لانه جاسوسی

حقارتی 444 روزه برای آمریکا/شرحی از چگونگی اشغال سفارت آمریکا و آزادی مزدوران آنان

این اعتراض صبح‌ 13 آبان‌ با محوریت جلساتی در دانشگاه‌های‌ پلی‌ تكنیك‌، ملی‌، صنعتی‌ شریف‌ و تهران‌ جان گرفت، در این‌ جلسات‌، ضرورت‌ اشغال سفارت  بیان‌ و به‌ زمینه‌های‌ آن‌ اشاره‌ شد. آنها معتقد بودند که این‌ كار را برای اعتراض‌ به‌ عمل‌ آمریكا، انجام‌ می‌دهند و سرانجام  دانشجویان از دیوارهای سفارت بالا رفتند و پرچم آمریکا را به آتش کشیدند و مزدوران را گروگان گرفتند.

اين حركت دانشجويان خشم آمريكايی‌ها را برانگيخت و آنها كه  از درک استقلال طلبی مردم بویی نبرده بودند، علیه کشورمان اقداماتی همچون فشار آوردن به مجامع بين‌المللی، ايجاد جو منفی تبليغاتی عليه دانشجويان مسلمان و ... انجام دادند.

اما پس از بی‌ثمر بودن اين اقدامات دستورکار جدیدی برای خود ایجاد کردند از جمله؛ قطع كامل روابط سياسی در 20 مهر 1359، حمله نظامی به ايران و تجاوز به خاک كشورمان كه به شكست مفتضحانه آنها در صحرای طبس انجاميد و  محاصره اقتصادی و بلوكه كردن دارايی‌ها و اموال ايران و..

تجاوز به خاک ایران و ناکامی دیگر برای استکبار جهانی

پس از چند ماه دولت آمریکا برای آزادی گروگان ها تصمیم به اجرای طرحی نظامی برای نجات گروگان‌ها گرفت و با یک برنامه از پیش تنظیم شده، در تاریخ 5 اردیبهشت 59 با هشت فروند هلیکوپتر و یک هواپیما به خاک ایران حمله کرد اما با وقوع طوفان شن در صحرای طبس این عملیات به شکست انجامید و نیروهای آمریکایی با 9 نفر کشته و بی‌آنکه موفقیتی به دست بیاورند به کشورشان بازگشتند.

حقارتی 444 روزه برای آمریکا/شرحی از چگونگی اشغال سفارت آمریکا و آزادی مزدوران آنان

تسخیر سفارت آمریکا حدود  444روز طول کشید. یک سال پس از آغاز گروگان‌گیری تصمیم‌گیری درباره این موضوع به مجلس کشیده شد. سرانجام در 11 آبان 59 چهار شرط پیشنهادی کمیسیون ویژه درباره گروگان‌های آمریکایی یعنی  آزاد گذاشتن تمامی سرمایه‌های ایران، لغو تمام ادعاهای آمریکا علیه ایران، تضمین عدم دخالت سیاسی و نظامی‌ آمریکا در ایران و باز پس دادن اموال شاه مخلوع به تصویب رسید.

پس از مصوبه مجلس، دانشجویان پیرو خط امام با بنیانگذار کبیر انقلاب ملاقات کردند. امام(ره) ضمن تایید مصوبه مجلس، مسئولیت نگهداری گروگان‌ها را به دولت واگذار کرد.

در این میان با توجه به ممنوعیت مذاکره مستقیم با آمریکا که در مصوبه مجلس بر آن تاکید شده بود، حضور یک میانجی بین ایران و آمریکا ضروری بود که این کار به دولت الجزایر که حافظ منافع ایران در آمریکا بود، سپرده شد. پس از گذشت چند روز از مصوبه مجلس، مذاکرات آغاز شد.

سرانجام پس از کش و قوس‌های فراوان و بعد از آنکه دولت‌های ایران و آمریکا، بیانیه حل و فصل اختلافات را که توسط دولت الجزایر و با توافق طرفین تنظیم شده بود، امضا کردند و آمریکا عملا شرایط آن بیانیه را پذیرفت، بیش از ۵۰ گروگان آمریکایی پس از ۴۴۴ روز، اجازه خروج از ایران را در تاریخ ۳۰ دی ۱۳۵۹ به دست آوردند.

 حقارتی 444 روزه برای آمریکا/شرحی از چگونگی اشغال سفارت آمریکا و آزادی مزدوران آنان

جیمی کار‌تر همزمان با حرکت هواپیمای گروگان‌ها به سمت آلمان، به پایگاه نظامی آمریکا در آلمان رفت تا با آنها ملاقات کند.  برخی از گروگان‌ها که از کار‌تر و سیاست‌های او که باعث طولانی شدن بحران گروگانگیری شده بود از جمله به علت موافقت اولیه او با اعزام شاه به آمریکا که از نظر بسیاری از گروگان‌ها دلیل اصلی حمله انقلابیون ایران به سفارت بود، حاضر نشدند کار‌تر را در آغوش بگیرند و در مقابل اصرار کار‌تر برای در آغوش گرفتنشان، تنها با او دست دادند.

بن‌بست در سیاست خارجی آمریکا پس از تسخیر لانه‌ جاسوسی

یکی از نتایج مهم تسخیر لانه جاسوسی آمریکا سردرگمی و بن بست در سیاست خارجی آنان بود جولیتو کیه‌­زا درباره شیوع یاس و ناامیدی در فضای سیاسی آمریکا بعد از تسخیر سفارت می‌نویسد: «هرتزبرگ، نویسندۀ متن سخنرانی­‌های مهم کارتر اذعان می‌دارد با نگرانی احساس می­‌کنم در حال لغزیدن بر سراشیبی هستیم و حتی برخی چنین اظهارنظر می‌کنند که توی "بن‌بست" گیر افتاده‌ایم.»

پیر سالینجر سناتور و عضو حزب دموکرات آمریکا در کتاب "آمریکا در بند" می‌نویسد: بزرگ‌ترین قدرت جهان زیر منت کشوری که دچار بی­ نظمی انقلابی است، قرار گرفته است. چگونه امکان دارد کشوری که از چنان قدرت فنی برخوردار است که می‌تواند انسان‌ها را با فضاپیما به خارج از جو زمین بفرستد و دوباره بازگرداند، نتواند کسی را برای پاسخ­گویی به تلفن در تهران بیابد؟

 این اعتراض دانشجویان انقلابی در برگی از تاریخ انقلاب ثبت شد و نشان داد که جوانان ایرانی هوشیارند و در مقابل سیاست نفوذ دشمنان ایستادگی می کنند. همانطور که رهبری اشاره فرمودند «جوانان جلوتر از دیگران در صحنه هستند» که در اعتراض به فعالیت های جاسوسی آمریکا در ایران، این پیشروی و هوشیاری را شاهد بودیم.

جوانان انقلابی در آغاز خیزش ملت مسلمان ایران با کوتاه کردن دست دخالت آمریکا و تسخیر سفارت جاسوس محور واشنگتن در تهران، مسیر و سنگ بنای مقابله با استعمار را نهادند و پوشالی و شکننده بودن هژمونی ایالات متحده را در عمل به اثبات رساندند؛ حرکتی که سایروس ونس وزیر خارجه وقت کاخ سفید آن را "آغاز یک داستان دردناک برای آمریکا" در ایران نامید. 

 انتهای پیام/

Share/Save/Bookmark