بی‌تدبیری در گران شدن نان؛ بالاخره افزایش قیمت داریم یا نه؟/ ضعف دولت در حمایت از مردم
تاریخ انتشار : يکشنبه ۹ خرداد ۱۴۰۰ ساعت ۰۹:۴۸
کد مطلب: 17842
 
نانوایی‌ها پس از درخواست افزایش قیمت نان، آن را به صورت خودسرانه گران کرده‌اند؛ در حالی که دولت این افزایش را رد می‌کند و در اینجا بی‌تدبیر باعث شده دود این گرانی به چشم مردم بخصوص قشر ضعیف برود و شاهد ضعف دولت تدبیر و امید و سیاست‌های حمایتی آنها از مردم هستیم.

به گزارش لادیز؛ به نقل از شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ بررسی‌ها نشان از این دارد که از ماه گذشته عمده نانوایی‌ها به خصوص نانوایان سنتی در رسته نان لواش و بربری، قیمت نان را گران کردند؛ این در حالی است که هنوز ستاد تنظیم بازار مصوبه‌ای برای افزایش قیمت نان نداشته و ابلاغیه‌ای هم به دست نانوایان نرسیده است و به‌ نوعی نانواها به‌صورت خودسر اقدام به گران کردن نان کرده‌اند.

گرانی نان البته محدود به استان تهران نیست و در استان‌های دیگر هم وضع به همین منوال است. قیمت نان بربری در نرخ نامه رسمی یک هزار و ۵۰۰ تومان است اما حالا در برخی نانوایی‌ها قیمت این نوع نان به دو هزار تومان افزایش داشته است. قیمت نان سنگک ساده نیز در نرخ‌نامه ۱۸۰۰ تومان و دو رو کنجد هم سه هزار تومان است، اما به دلیل افزایش هزینه‌ها قیمت، این نان از سه هزار تومان شروع و تا قیمت شش هزار تومان هم فروخته می‌شود.


دولت با انکار گرانی نان، خودش را به خواب زده است

حساسیت به موضوع نان در سبد غذایی خانوار‌ها موجب شده است که افزایش قیمت آن همواره با حاشیه‌هایی مواجه شود. این حساسیت تا اندازه‌ای شدت یافته که افزایش قیمت آن منوط به تایید وزارت کشور شده است.

صدیف بیک زاده، مدیرکل دفتر امور خدمات بازرگانی وزارت صمت نیز گفت: به صورت رسمی افزایش قیمتی در نان نداشته‌ایم. اگر قرار باشد در این مورد تصمیم‌گیری شود موضوع در ستاد مطرح و از طریق کارگروه ساماندهی گندم، آرد و نان کشور اعلام و برای اجرا به استانداران سراسر کشور به عنوان رؤسای کارگروه تنظیم بازار استان ابلاغ می‌شود؛ اما فعلاً هیچ برنامه‌ای در این مورد در دستور کار نیست.

جهانگیر شاهمرادی معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری البرز نیز، هرگونه افزایش قیمت نان در این استان را غیر قانونی خوانده و تهدید کرده که با متخلفان برخورد خواهد شد.

بنا بر این گزارش، هنوز هیچ نهاد رسمی نرخ مصوب برای افزایش نان را اعلام نکرده است؛ البته می‌توان حدس زد که با توجه به اینکه کشور در آستانه انتخابات است، اعلام رسمی گرانی نان با تبعات اجتماعی زیاد و انتقاد مردم مواجه خواهد شد و بی‌دلیل نیست که دولت در اعلام نرخ مصوب تعلل می‌کند. این نکته را می‌توان در سخنان برخی مسئولان هم دید.

رئیس سازمان صمت استان تهران اعلام کرد: به علت حساسیت‌هایی که نسبت به استان تهران وجود دارد و همچنین مرکزیت آن، اعلام قیمت جدید برای نان همیشه با هماهنگی مقامات دولتی است.

اما نانوایی‌ها از مدتی قبل، تقاضای افزایش قیمت خود را مطرح کردند و منتظر اعلام رسمی نرخ نان نماندند و اقدام به افزایش قیمت کردند. در این میان به نظر می‌رسد مسئولان تکذیب کردن را بهترین راهکار برای پاک کردن صورت مسئله تشخیص داده‌اند.

 

نهادهای نظارت بر آرد و نان، زیر کولر گازی‌های اداره در خواب نازند

به گزارش خبرنگار راه دانا؛ با وجود گرانی نان؛ تماس‌ها و شکایات با تعزیرات حکومتی و سامانه ۱۲۴ چند برابر شده است؛ ولی تاکنون کسی پاسخگو در این زمینه نبوده است و از طرفی هیچ مرجع قانونی برخورد یا بازرسی از نانوایی‌ها نکرده است؛ در حالی که رئیس، معاونان و سایر اعضاء اتحادیه در پاسخ به سوالات خبرنگار ما از هر گونه اظهار نظر در این رابطه امتناع کرده و پاسخی نمی‌دهند.

بسیاری از مردم نسبت به همین تکذیبیه‌های دولت در نفی گران شدن نان بدبین هستند. تجربه سال‌های گذشته هم نشان می‌دهد، رویه دولت در گرانی نان همین بوده؛ هر بار که قرار است قیمت افزایش یابد، با موج پی‌درپی اظهارات مسئولان روبرو می‌شویم که در ابتدا اطمینان می‌دهند نان گران نخواهد شد و بعد از مدتی از ساماندهی و قانونمند کردن عرضه نان سخن می‌گویند و در نهایت قیمت‌های جدید نان را اعلام می‌کنند؛ بنابراین به‌نظر می‌رسد دولت افزایش نان را مصوب کرده و فقط برای اعلام آن منتظر یک فرصت است تا کمترین نارضایتی مردم را در برداشته باشد.

تصمیم‌گیری در مورد قیمت نان به استانداری‌ها واگذار شده و به نظر می‌رسد در برخی استان‌های کشور همانند تهران افزایش قیمت نان قرار است بسیار بیشتر از ۱۵ یا حتی ۲۰ درصد باشد؛ ابراهیم براتی، رئیس اتحادیه نانوایان مشهد اعلام کرده بود قیمت انواع نان باید حداقل ۳۰ درصد گران شود.

نظر اتحادیه نانوایان مشهد با افزایش ۴۰ درصدی قیمت‌ها بود، اما دولت با ۳۰ درصد موافقت کرد.

رئیس اتحادیه نانوایان کرج در اولین اظهارنظر رسمی گفته بود تصویب شده که نرخ انواع نان در استان حدود ۵۰درصد افزایش یابد. شایان ذکر است تا کنون وی تنها مسئول رسمی است که خبر از تصویب افزایش ۵۰ درصدی نرخ نان داده است.

به نظر می‌رسد نرخ مصوب برای افزایش قیمت در استان تهران نیز حول و حوش همان ۵۰درصد است و با این حساب، گرانفروشی نانوایی‌ها در ماه‌های گذشته، وجهه قانونی و رسمی پیدا می‌کند.


ضعف دولت در تامین نیاز مردم

در حال حاضر نانوایی‌ها به دو مدل یارانه‌ای و آزادپز فعالیت می‌کنند. آزادپز‌ها آرد را با قیمت آزاد می‌خرند و قیمت نان در این نانوایی‌ها بالا‌تر است؛ اما نانوایی‌های که آرد یارانه‌ای می‌گیرند باید با قیمت تعیین شده توسط دولت نان را به دست مردم بدهند هر چند در برخی از نانوایی‌ها، قد نان‌ها آب رفته و وزن چانه‌ها نیز کوچک‌تر شده است؛ به عنوان مثال در نرخ‌نامه رسمی وزن چانه نان سنگک ۶۵۰ گرم اعلام شده در حالی که وزن چانه‌های نان سنگک در حال حاضر ۴۰۰ گرم و چانه نان بربری ۶۰۰ گرم اعلام شده که در حال حاضر با شانه‌های ۴۵۰ گرمی نان پخت می‌شود.

مردم نیز متوجه کوچک شدن چانه‌های نان هستند و نسبت به گرانی و کوچک‌شدن قرص‌های نان و کیفیت آن ناراضی هستند؛ و دولت و نهاد صنفی و اتاق اصناف هم نظارتی بر این تخلافات ندارند. البته نانوادار‌ها معتقدند هزینه‌ها از جمله نرخ دستمزد کارگر، آب و برق افزایش یافته و نمی‌توانند نان را با نرخ گذشته به مردم بدهند و می‌گویند کارگران خباز در تامین حداقل معیشت در مضیقه قرار گرفته‌اند، این کارگران در شهر‌های بزرگ بعضاً حداقل دستمزد را می‌گیرند، اما در شهر‌های کوچک حتی کارگرانی داریم که زیرحداقل دستمزد دریافتی دارند.

در مجموع از یک سو گرانی نان به عنوان غذای اصلی باعث کوچک‌تر شدن سفره‌های مردم می‌شود که نمی‌توان آن را نادیده گرفت و از سوی دیگر نمی‌توان از اصابت تورم به صنف نانوادار‌ها هم نمی‌توان چشم‌پوشی کرد.

این نکته نشان دهنده ضعف دولت تدبیر و امید و سیاست‌های حمایتی آنهاست که در زمانی که آرد یارانه‌ای به دست نانوایی‌دار‌ها می‌دهد، نظارت کارآمدی بر آن ندارد؛ امروز در حالی که اکثر نانواها افزایش قیمت را اعمال کردند، اما دولت همچنان در تصمیم گیری مانده در این بین مردم فقط ضرر می‌کنند.

انتهای پیام/ط

Share/Save/Bookmark