نمایندگان مجلس و فعالان اقتصادی سیستان وبلوچستان:
سودهای غیرمتعارف بانکی عامل عدم اشتغال در جامعه/ کاهش سود بانکی باعث توسعه بازار می شود
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۶ شهريور ۱۳۹۶ ساعت ۱۷:۴۰
کد مطلب: 12850
 
برخی نمایندگان و فعالان اقتصادی سیستان وبلوچستان با بیان اینکه سودهای غیرمتعارف بانکی عامل عدم اشتغال در جامعه است، گفتند: پرداخت سودهای غیرمتعارف منجر به بروز مشکلات و عدم اشتغال در جامعه شده است.
به گزارش پایگاه خبری لادیز؛به نقل از عصرهامون، در سال های اخیر «نرخ سود» در بانک ها با تنش های زیادی همراه بوده است اما از آنجایی که سود های بالا برای مشتریان جذاب بوده، از همین رو بانک ها در یک فضای رقابتی نرخ سودهای سپرده های خود را به صورت تصاعدی بالا بردند به گونه ای که برخی بانک ها و موسسات تا سود 28 درصد را نیز به مشتریان خود پرداخت کردند .
پرداخت چنین سودهای کلان به مشتری ها باعث شد بسیاری از پول های سرگردان از محل تولید خارج شده و به بانک ها راه پیدا کنند از همین رو بخش تولیدی به سختی آسیب دید که باید گفت شاید بزرگترین ضربه ای که سود بانکی بالا به نظام اقتصادی یک کشور بزند همین رکود در بازار های تولیدی آن کشور است.
در همین راستا برخی نمایندگان و فعالان اقتصادی سیستان وبلوچستان با بیان اینکه سودهای غیرمتعارف بانکی عامل عدم اشتغال در جامعه است، گفتند: پرداخت سودهای غیرمتعارف منجر به بروز مشکلات و عدم اشتغال در جامعه شده است.
حسینعلی شهریاری نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار عصرهامون در خصوص کاهش و افزایش نرخ سودهای بانکی اظهار داشت: یکی از مشکلات عمده این امر سودهای بالای بانکی است که اکثر مردم به جای اینکه سرمایه را در تولید و کار استفاده کنند در نزد بانک ها، صندوق های قرض الحسنه و موسساتی می گذارند که سودهای غیرمتعارف پرداخت می کنند که این امر منجر به بروز مشکلات و عدم اشتغال در جامعه شده است.
وی با بیان اینکه پایین آوردن سودهای بانکی مشکلات خاص خود را دارد، افزود: اجرای این کار برنامه ای خیلی دقیق، کارشناسی و اقتصادی می خواهد که تاکنون متاسفانه هیچ کدوم از دولت ها موفق نبودند که مشکل اقتصادی و سودهای بانکی را حل کنند.
شهریاری در ادامه بیان کرد: خیلی از مراجع اعتقاد دارند بانکداری ما، بانکداری اسلامی نیست و سودهایی که به آن پرداخت می شود ربا است.
وی گفت: در هیچ جای دنیا سودهای آنچنانی به سپرده ها داده نمی شود و از طرفی هم اگر بانک ها سود می دهند با یک یا دو درصد بالاتر از وامی است که به مردم می دهند که این امر در کشور ا از هر دو سو مشکل دارد.
نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی بزرگترین ضربه ای که سودهای بانکی بالا به نظام اقتصادی کشور وارد می کنند را خارج کردن سرمایه از عرصه تولید دانست.

کاهش سودهای بانکی توسعه بازار را در پی دارد
علیم یارمحمدی نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی نیز در این باره بیان کرد: در بخش تولید دولت کلی سرمایه بکار برد و نتوانست حرکت و تغییری ایجاد کند همچنین قریب به 17 هزار میلیارد تومان برای بخش صنایع به کار گرفت که متاسفانه دراین راستا هم حرکت چندانی مشاهده نشد.
وی با بیان اینکه تنها با کاهش سود بانکی این اقدامات جوابگو نخواهند بود، افزود: تعرفه سودهای بانکی باید صورت گیرد و از آن طرف پول وارد سیستم تولید شود، تولیدات هم تنها داخلی نیست و باید تولیدات منطقه پسند و جهان پسند هم داشته باشیم که باید این فکر در صنعت ایران کم کم وارد شود و تجار ما در بازارهای منطقه و جهان کار کنند.
یارمحمدی تغییر در کیفیت، هزینه و تولیدات مواد اولیه، نداشتن جاذبه برای مصرف کننده و تغییر در قیمت اجناس را از جمله تبعات سودهای بالا عنوان کرد و گفت: قطعا بی تاثیر نیست که کاهش سودهای بانکی توسعه بازار را در پی دارد.

 
سود های کلان بانکی یکی از عوامل تورم در جامعه
کارشناس مسائل اقتصادی گفت: دولت برای کاهش نقدینگی در جامعه با استفاده از ابزار پربازده اقتصاد مقاومتی بوسیله تولید داخلی و کاهش سود های بانکی به وضعیت اقتصادی جامعه رونق بیشتر دهد.
محمدگنجی در گفت و گو با خبرنگار چهاربهاران اظهار کرد: با توجه به آمارها کشور ایران بیشترین سود بانکی را برای پرداخت وام و همچنین گذاشتن پول های کلان در مدت یکساله توسط سرمایه داران می گیرد.
وی افزود: این یعنی پول از بخش ضعیف جامعه گرفتن و به بخش قوی جامعه دادن بدین معنی سرمایه داران پولدار تر و کم درآمدها بی پول تر می شوند که در کشورهای دیگر عکس این قضیه اتفاق می افتد.
گنجی ادامه داد: در کشورهایی مانند سوئیس برای نگهداری پول های کلان سود نمی دهند بلکه سود می گیرند که دلیل آن نگهداری از پول سرمایه داران است و حتی وام را با سود کم بهره و حتی بدون بهره می دهند.
این کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به پول سرمایه در گردش ایران عنوان کرد: یکی از علل این رویه در ایران رقابت های بانکی برای پول بیشتر در خزانه است تا ابقای خودشان را با سرمایه در گردش بیشتر تضمین کنند.
وی یکی از عوامل مانع رشد اقتصادی را اینگونه تشریح کرد: نقدینگی در جامعه به علت بیکاری و عدم توسعه مناسب بخش های تولیدی حاکم شده است به طوریکه افزایش واردات کالاهای چینی و غیرنیازی که خودمان توانایی تولید آن را داریم مانع رشد اقتصادی کشور شده است.
گنجی با اشاره به عدم کمیته اقتصادی در دولت ها خاطرنشان کرد: تاکنون هیچ دولتی کمیته اقتصاد یاب کالاهای وارداتی تشکیل نداده است اگر بتوانیم چنین کمیته ای تشکیل دهیم تا با درنظر گرفتن اوضاع جامعه مانع ورود کالاهای غیراساسی شده و قیمت های بازار را نشکنیم قطعا کالای داخلی به فروش رفته و مانع خروج ارز از کشور شده ایم.
وی تشریح کرد: دولت با نظارت و جلوگیری از گران فروشی داخلی و واردات کالاهای بی اساس می تواند نقدینگی را به صورت قابل ملاحظه کاهش داده و مانع رکود بیشتر بازار بومی در کشور شود.
 
رشد نقدینگی در کشور به قیمت کالاها ضربه وارد کرده است
کارشناس مسائل اقتصادی گفت: یکی از افزایش قیمت کالاها در این چند سال اخیر رشد نقدینگی در کشور است.
مریم سرابندی کارشناس مسائل اقتصادی و دانشجوی دکترای دانشگاه زابل  در گفت و گو با ندای هیرمند بیان داشت: افزایش نقدینگی در یک کشور باید بر اساس تولیدات داخلی و میزان درآمد آن کشور باشد زیرا در غیر این صورت باعث تورم شدید در بازارهای کسب و کار می شود.
وی افزود: امروز ایران به این معضل دچار شده است، و بدون تردید افزایش نقدینگی در هر برهه از زمان رکود و تورم را بیش از پیش افزایش خواهد یافت.
سرابندی اظهار کرد: گویا امروز مدیریت نقدینگی از دسترس بانک ها خارج شده است، که از جمله پیامد های آن کاهش سود بانکی و در نتیجه از دست دادن بازارهای کسب و کار است.
کارشناس مسائل اقتصادی خاطرنشان کرد: دولت می تواند با کنترل و نظارت بیشتر بر روی بانک ها از نقدینگی جلوگیری کند و مانع رکود و همچنین باعث افزایش تولیدات داخلی شود.
وی ادامه داد : یکی از افزایش قیمت کالاها در این چند سال اخیر رشد نقدینگی در کشور است، مدیریت نقدینگی که یکی از تعهدات بانک ها به شمار می رود باید به طوری در گردش باشد تا به قیمت کالا و اجناس در بازار ضربه وارد نکند.

رشد نقدینگی باید کاهش پیدا کند
یک کارشناس اقتصادی گفت: افزایش نقدینگی اثرات خوب و مطلوبی بر روی اقتصاد جامعه و کشورمان نگذاشته است.
علی عباسی مهر کارشناس اقتصادی در گفتگو با دلگان پرس با بیان اینکه نقدینگی، مسیر اصلی اقتصاد زنده و پویا است، اظهار کرد: همین نقدینگی هم می‌تواند اقتصاد یک جامعه و یا یک کشور را به نابودی و تخریب بکشاند.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: باید این مسئله را دانست که نقدینگی در کل، مجموع اسکناس‌ها و مسکوکات و سپرده‌های دیداری را در جامعه شامل می‌شود.
وی ادامه داد: به دلیل محدودیت منابع در اقتصاد جامعه و به جهت دوری کردن از تورم، نرخ رشد نقدینگی بایستی متناسب با نرخ رشد تولید واقعی در اقتصاد آن جامعه تنظیم شود.
علی عباسی مهر با تاکید بر اینکه طی سه یا چهار سال گذشته، نقدینگی و پایه پولی افزایش یافته است، اضافه کرد: این موضوع اثراتی خوبی و مطلوبی بر روی اقتصاد نگذاشته است.
این کارشناس اقتصادی با با اشاره به اینکه بر اساس آمارها در این 4 سال گذشته نقدینگی در کشورمان سه برابر شده است، گفت: این یعنی نقدینگی 460 هزار میلیاردی به 1250 هزار میلیارد تومان در پایان سال 95 رسیده است.
وی خاطرنشان کرد: علی ای حال باید رشد نقدینگی کشورمان به سرعت کاهش یابد و به سمت تولید و اشتغال در جامعه ما پیش برود.

نقدینگی در جامعه باید متناسب با شرایط اقتصادی و بازار تنظیم شود
نماینده خاش، میرجاوه و نصرت آباد در مجلس گفت: نقدینگی باید متناسب با شرایط اقتصادی جامعه تنظیم شود تا مانع از رکود بازار شود.
علی کرد در گفت و گو با خبرنگار لادیز اظهار کرد:کاهش نرخ سود بانکی تاثیربسزایی در بازار، ارزاق مردم و معاملات داخلی و خارجی خواهد داشت و میزان  نقدینگی باید متناسب با شرایط اقتصادی جامعه تنظیم شود تا مانع از رکود بازار شود.
وی با بیان اینکه نقدینگی جامعه باید در جهت افزایش تولید هدایت شود، افزود: میزان نقدینگی در جامعه ارتباط مستقیم با میزان تورم داشته و  بازار ارز  را تحت شعاع قرار می دهد اکنون نوسانات بازار به دلیل افزایش نقدینگی است در واقع نقدینگی در جامعه باید طوری تنظیم شود که به بازار و اقتصاد کشور ضربه نزند.
وی خاطرنشان کرد: دولت یازدهم توفیقات زیادی در کاهش تورم نداشت بنابراین باید تلاش شود تا در دولت دوازدهم شرایط اقتصادی جامعه بهبود یابد، خواسته نمایندگان از دولت این است که نرخ سود بانکی را کاهش دهد و  نقدینگی در جامعه را متناسب با شرایط اقتصادی و بازار تنظیم کند چرا که این موضوع به نفع اقتصاد کشور است.
 
وعده دولت برای تحول سیستم بانکی هنوز عملی نشده است
کارشناس ارشد اقتصاد و استاد دانشگاه شهرستان خاش گفت: سود نامعقول بانک‌ها در اجرای سیاست های "اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" اختلال ایجاد کرده است و قطعاً اصلاح اقتصاد بدون اصلاح سیستم بانکی میسر نیست.
نادر عیدوزهی در گفت و گو با خبرنگار تفتان ما در خصوص افزایش نقدینگی در جامعه و عملکرد دولت و بانک ها در این خصوص، اظهارکرد: عملکرد نادرست بانک ها و دولت در بحث افزایش نقدینگی اثرات بسیار بد و نامناسبی را بر روی بخش های اقتصاد گذاشته است.
وی بیان کرد: متاسفانه بانک ها سود های کلان از مردم دریافت می کنند که مسئله ربا و ربا خواری در قرآن به شدت تحریم شده و ربا خواری و یا ترویج این مسئله سبب اعلام جنگ با پروردگار متعال است و حرمت ربا در دین از گناهان کبیره شناخته شده و حتی طبق برخی از روایات حرام تر از زنا به محارم نسبی است.
 عیدوزهی با بیان اینکه یکی از مهمترین مشکلات و معضلات اقتصادی را نقدینگی است، افزود: طبق گزارش های دریافتی، 80 درصد نقدینگی کشور را بانک ها ایجاد می کنند و دولت نه تنها جلوی این نقدینگی را نگرفته و کنترل نکرده است بلکه نقدینگی در سال های گذشته افزایش قابل توجه و رشد صعودی داشته است.
 وی بیان کرد: هر فساد اقتصادی که در کشور اتفاق می افتد یک طرف قضیه بانک ها هستند و در حال حاضر یکی از مشکلات اساسی کشور این است که هر سازمان و ارگانی برای خودش بانک دارد و تعداد این بانک ها بسیار زیاد است.
 این استاد دانشگاه با بیان اینکه تعداد شعب بانک ها در کشور ایران از همه بانک های اروپایی و شرقی بیشتر است، ادامه داد: متاسفانه بعضاً برخی از بانک ها به افراد خاص وام های نجومی با بهره 1 درصد می دهند که این وام ها مانند فیش های نجومی سبب ناراحتی مردم شده اما در ارائه وام های ازدواج و سایر تسهیلات اشتغالزایی از سوی بانک ها همکاری نمی شود.
 وی افزود: بعضاً مشاهده می شود بانک ها برای پرداخت تسهیلات به جوانان جویای کار جهت اشتغالزایی تعلل و مانع تراشی می کنند اما برای بعضی از نورچشمی ها وام های کلان با بهره بسیار اندک می دهند.
 عیدوزهی با بیان اینکه در نظام بانکداری کنونی باید تحولی بزرگ ایجاد شود و بانکداری جزء ایجاد مشکلات برای مردم چیزی ندارد و با اقتصادمقاومتی همراه نیست و در پیشبرد اهداف اقتصادی کشور نقشی ایفاء نمی کند.
 وی اجرای سیاست های اقتصادی را لازمه تغییر و اصلاح سیستم بانکی کشور دانست و گفت: بدون شک اصلاح اقتصاد بدون اصلاح سیستم بانکی میسر نخواهد بود و  باید مسئولان دولتی هر چه زودتر با اجرای طرحی جامع و اسلامی طبق فرمایشات و دستورات رهبری همراه با اقتصادمقاومتی، مشکلات اقتصادی کشور را رفع کنند.
 عیدوزهی بیان کرد: در ابتدای پیروزی شکوهمند انقلاب تمامی بانک ها قرض الحسنه فعالیت می کردند اما متاسفانه با گسترش و فعالیت بانک های دولتی و خصوصی کنترل این بانک ها از دست دولت خارج شد.
 وی با بیان اینکه باید تسهیلات بانکی گره ای از کار مردم باز کند نه اینکه بر مشکلات آن ها اضافه شود، افزود: با گسترش بانک ها، سود اقتصاد و تولید کشور به خطر می افتد و لذا باید سرمایه داران به طرف تولید و اشتغالزایی حرکت کنند تا اینکه سرمایه ها و پول های خود را در بانک ها انباشته کنند.
 این کارشناس ارشد اقتصاد اذعان کرد: به فرموده مقام معظم رهبری بانک ها نقش بسیار مهمی در تحقیق اقتصادمقاومتی دارند و بانک ها باید با اولویت قرار دادن حمایت از اشتغال و تولید به خصوص احیای واحدهای تولیدی همیشه سعی و تلاش کرده تا در رونق تولید، ایجاد اشتغال و تحقق اقتصادمقاومتی نقش داشته باشد.
 وی با بیان اینکه بانکداری باید با قوانین بانکداری بر اساس شرع و قابل قبول برای مراجع دینی باشد و مبانی اسلام داشته باشد، اظهار کرد: گرفتن سودهای 20 و 25 درصدی و سود نامعقول بانک‌ها از تحقق "اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" جلوگیری می شود و شرط نخست تحقق اقتصاد مقاومتی مبارزه جدی با فساد است  و در نخستین گام باید بانک‌ها را اصلاح کرد تا تولید جان بگیرد و اشتغال به وجود آید.
 
افزایش نقدینگی باید همگام با تولید و بازار باشد
کارشناس مسائل اقتصادی گفت: افزایش نقدینگی بدون هماهنگی با تولید و بازار باعث ایجاد تورم و رکود اقتصادی می شود.
انور آسوده در گفت و گو با خبرنگار پهره گفت: افزایش رشد نقدینگی در صورتی از افزایش تورم و رکود اقتصادی جلوگیری می کند که همگام با تولید و بازار درون مرزی جامعه می شود.
وی افزود:چون میزان کالا و خدمات در جامعه محدود می شود ، پس باید میزان نقدینگی به اندازه‌ای باشد که با کالا و خدمات برابری کند.
وی گفت: اگر میزان نقدینگی در جامعه با افزایش روبرو شود، کالا و خدمات ارائه شده کم شده و در نتیجه قیمت ها افزایش می یابد.

افزایش سود بانک ها مرگ اقتصاد را دربردارد
استاد دانشگاه زابل و کارشناس ارشد اقتصاد عنوان کرد: افزایش سود بانک ها مرگ اقتصاد را دربردارد و سبب پولدار شدن بیشتر اغنیا و فقیر تر شدن فقرا می شود.
فاطمه افروزه در گفت و گو با خبرنگار اوشیدا؛ ابراز کرد: افزایش نقدینگی در جامعه به دنبال افزایش رکود در بخش های اقتصادی ایجاد شد همچنین بانک ها با دادن سودهای نامقعول در حقیقت به رکود اقتصاد بیشتر دامن زدند.
وی افزود: بانک های دولتی و خصوصی با دادن سودهای نامقعول باعث ورشکستگی خود شدند و در نهایت افرادی که با راکد نگه داشتن پول های خود با ورشکستگی بانک ها نه تنها به سود مورد نظر نرسیدند بلکه پول خود را هم از دست دادند.
افروزه تصریح کرد: با پایین آمدن سود بانکی به یکباره قیمت خانه و مسکن افزایش می یابد چرا که مردم پولی که در بانک ها داشتند را در بازار مسکن سرمایه گذاری می کنند.
وی بیان کرد: در حال حاضر نقدینگی در کشور بالا رفته و این موضوع برای اقتصاد کشور بسیار مضر است.
استاد دانشگاه آزاد زابل اظهار کرد: کاهش سود بانکی به نفع اقتصاد است چرا که این موضوع سبب می شود پول به صورت راکد و ساکن قرار نگیرد.
وی خاطرنشان کرد: افزایش سود بانک ها مرگ اقتصاد را رقم می زند چرا که وقتی افراد پول خود را در بانک ها قرار می دهند فقط سود آن به خود فرد می رسد و سودی عاید جامعه نمی شود.
 
نرخ بهره بانکی موجب افزایش نقدینگی شده است
کارشناس مسائل اقتصادی گفت: بر اساس وام های اعطایی رشد نقدینگی در جامعه رخ داده است و هرچه میزان وام های اعطایی افزایش پیدا کند نقدینگی به دلیل نرخ بهره تعیین شده وام ها نیز افزایش می یابد.
مجیبد پازند کارشناس مسائل اقتصادی و استاد مجتمع آموزش عالی شهرستان سراوان در گفت و گو با شستون با اشاره به اینکه به حجم پول در گردش نقدینگی گفته می شود، اظهار داشت: عده ای دیگر به صورت تئوری و علمی نقدینگی را  حجم پول، مجموع پول و شبه پول بیان می کنند.
وی با بیان اینکه در برخی از فصول رشد نقدینگی خوب بوده است ودر برخی فصول ثابت بوده است و گاها نیز کاهش پیدا کرده است، افزود: بر اساس وام های اعطایی رشد نقدینگی در جامعه رخ داده است و هرچه میزان وام های اعطایی افزایش پیدا کند نقدینگی به دلیل نرخ بهره تعیین شده وام ها نیز افزایش می یابد.
کارشناس مسائل سیاسی بانک مرکزی، نظام بانکی، دولت، مردم وبخش خارجی را از عوامل تأثیرگذار در رشد نقدینگی برشمرد و گفت: حجم نقدینگی در یک نظام اقتصادی باید متناسب با میزان تولد کالا و خدمات باشد که در غیر اینصورت موجب تورم و رکود در تولید خواهیم شد.
پازند با توجه به اینکه نرخ بهره یا نقدینگی تأثیر به سزایی در تولید کالا و خدمات دارد، اضافه کرد: هنگامی که سپرده ها تبدیل به پول می شود  نقدیگی در بازار زیاد می شود و برابری با میزان کالا و خدماتی که در بازار هست  را کم می کند که موجب فزایش نقدینگی می شود.
وی ادامه داد: میزان کالا و خدمات در جامعه محدود است  و باید میزان نقدینگی هم در جامعه به طوری باشد که با میزان کالا و خدمات برابیر کند و اگر میزان نقدیگی افزایش یابد میزان کالا و خدمات کم شده و قیمت ها افزایش می یابد که باید این موضوع کنترل شد.
کارشناس مسائل اقتصادی در پایان بیان کرد: توزیع منابع مالی در بخش های مختلف اقتصادی دارای ارزش افزوده بالاتر با نگاه به تولید داخلی و اشتغال بیشتر همراه با ساماندهی دارای اهمیت است

انتهای پیام/
Share/Save/Bookmark