احداث شبکه لرزه نگاری برخط در شهرستان میرجاوه
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۱ اسفند ۱۳۹۹ ساعت ۰۷:۳۸
کد مطلب: 17674
 
شبکه‌های شتاب‌نگاری و لرزه‌نگاری مهم‌ترین ابزار ثبت و مطالعه زمین‌لرزه‌هاست و بر همین اساس ایستگاه شتاب‌نگار برخط در شهرهایی که مانند میرجاوه بر روی گسل‌های اصلی قرار دارند نصب می‌شود.
 به گزارش لادیز؛ اولین دستگاه شتاب نگار زلزله در شهر میرجاوه با همکاری ادارات راهداری و حمل و نقل جاده ای، اداره برق، شهرداری نصب و راه اندازی گردیده شد.
شهرستان میرجاوه با مساحت ۶۰۵۴کیلومتر مربع در فاصله ۷۵ کیلومتری ضلع شرق شهرستان زاهدان قرار دارد.
شبکه‌های شتاب‌نگاری و لرزه‌نگاری مهم‌ترین ابزار ثبت و مطالعه زمین‌لرزه‌هاست و بر همین اساس ۱۲ ایستگاه شتاب‌نگار برخط (آنلاین) تا دو هفته آینده در شهرهایی که بر روی گسل‌های اصلی در شمال استان سیستان و بلوچستان واقع‌شده‌اند، نصب می‌شود.
به دلیل زیانهای جانی و مالی زیادی که وقوع زلزله درپی دارد بررسی علل وقوع و راه کارهای کاهش اثرات آن همواره مورد توجه متخصصین بوده است با درک صحیح از راهکارهای مقاوم سازی و به کاربردن روشهای کم هزینه مقاوم سازی توسط مهندسین محاسب و پیمانکاران ساختمان میتوان زیانهای مالی و جانی ناشی از زلزله را تاحدزیادی کاهش داد.
ایران از جمله کشورهایی است که سالانه از طریق بلایای طبیعی (زمین لرزه) متحمل خسارت فراوان جانی و مالی می گردد. این کشور در روی کمربند زلزله خیزی جهان واقع گردیده است. از این رو، مشخص کردن مناطق پرخطر از نظر زلزله، امری حیاتی و ضروری به شمار می رود. با مطالعه نقشه های پهنه بندی زمین ساخت و برآورد خطر نسبی زمین لرزه در ایران و نیز با مقایسه فاصله نقاط از سرچشمه های احتمالی لرزه زا و در نظر گرفتن جنبش بخشی از آنها، کل گستره به شش پهنه خطر بسیار بالا، خطر بالا، خطر نسبتاً بالا، خطر متوسط، نسبتاً پائین و خطر پائین تقسیم شده است.
شهرستان میرجاوه در شرق استان سیستان و بلوچستان واقع شده است و بیش از 350 کیلومتر با کشور پاکستان هم مرز است . این شهرستان از شمال شرق ، شرق و جنوب شرق به کشور پاکستان و از شمال و غرب با شهرستان زاهدان و در جنوب و جنوب غرب با شهرستان خاش ارتباط دارد . دارای سه بخش لادیز ، ریگ ملک و مرکزی است ، این شهرستان از هفت دهستان تشکیل شده است که سه دهستان آن در بخش لادیز ( لادیز ، جون آباد ، تمین) ، دو دهستان در بخش مرکزی ( حومه و انده ) و دو دهستان نیز در بخش ریگ ملک ( ریگ ملک و تهلاب) واقع می باشند . بخش لادیز با وسعتی بیش از 3500 کیلومتر مربع و وسیعترین بخش این شهرستان است .
شهرستان میرجاوه به وسیله رشته کوه هایی احاطه شده است و مرکز شهرستان در دشت و در بین این رشته کوه ها قرار گرفته است .
در سمت شرق و شمال شرق شهرستان رشته کوه های میل هفتاد دو تا ملک سیاه کوه واقع شده اند که مانند سدی کشور پاکستان را از ایران جدا می نماید .در قسمت غرب رشته کوه های انجیردان واقع شده اند که به سمت شرق تا لادیز ادامه پیدا می کنند .
در قسمت جنوب و جنوب غرب شهرستان و در بخش لادیز رشته کوه های منتهی به قلعه تفتان واقع شده اند که مرتفع ترین کوههای استان و جنوب شرق کشور بارتفاع 4042می باشند.
بازشناخت ویژگی‌های ساختار اصلی شهر و بیان رابطه آن با تاب آوری و ساختار کالبدی شهر در رخداد پدیده‌ها و درجات تأثیر آن مؤثر است.
رییس اداره راه و شهرسازی میرجاوه ضمن تشکر از پیگیری های بعمل آمده جهت نصب وراه‌اندازی این دستگاه شتاب نگار زلزله برخط در شهر زابل توسط نمایندگان شبکه شتابنگاری زلزله کشور, از اقدام‌های بسیارمهم و ضروری برای شناسایی و تعیین حریم گسل‌ها، ساخت و ساز مناطق پیرامون آن نصب دستگاه های شتاب نگار زلزله است که با نصب ۱ ایستگاه شتاب نگار برخط درمناطق و بخشهای شهر میرجاوه سطح پوشش و کنترل ساخت و سازها در این شهرستان بهینه تر گردد.
مهندس ریگی افزود: با نصب این دستگاه شتابنگار برخط در شهرستان سطح پوشش بیشتری را خواهیم داشت و خواستار کنترل ساخت و سازها با استفاده از آیین نامه طراحی مقاوم سازی ساختمان‌ها دربرابر مخاطراتی چون زلزله، در شهرستان توسط مهندسین ناظر شهرستان باشیم.
این مقام مسئول اضافه کرد: نصب ایستگاه‌های شتاب نگارتاثیر بسزایی در کاهش خسارت و اعلام بموقع خطرخواهد داشت و خواستار راه اندازی سامانه پاسخ سریع و هشدار سریع در استان و شهرستان میرجاوه با پیگیر مسیولین استانی و شهرستان گردد.
رییس اداره راه و شهرسازی میرجاوه عنوان داشت : وقوع زلزله های پیاپی در طی سال های گذشته که با حجم گسترده ای از خسارات مالی وجانی همراه بوده اند بیانگر این مطلب است که هنوز در کشور ما به ساخت و سازهای مقاوم در برابر زلزله توجه چندانی نمی شود و این معضل همچنان تمام نقاط ایران را با توجه به قرار گیری بر روی کمربند زلزله تهدید می کند . تصویب آیین نامه طراحی ساختمانها در برابر زلزله در سال 1378 ، هر چند گامی مهم در جهت بهبود وضعیت ساختمان سازی در کشور بود اما رعایت نکردن مفاد آن در عمل موجب گستردگی حجم خرابی ها آن در زلزله بم در سال 1382 و زلزله سراوان درسال1391 و زلزله 1396سرپل ذهاب گردید. لذا جهت مقابله با این معضل ، تدوین یک برنامه منسجم و دراز مدت در سطح کشور که منجر به کاهش آسیب پذیری از طریق مقاوم سازی و ایمن سازی ساختمان ها گردد با مدیریت قوی و علمی در این خصوص امری ضروری می باشد. مهندس ریگی با اشاره به اینکه هیچ سازه مهم و استراتژیک بدون در نظر گرفتن پارامترهای زلزله نمی تواند ساخته شود افزود مهمترین پارامترها که در طراحی مقاومت سازه در برابر زلزله استفاده می گردد داده ای است که از دستگاه های شتابنگاری استخراج می گردد که راه اندازی سامانه آنلاین شتابنگاری در استان مهمترین واکنش مسئولین در زمینه بحران است.

انتهای پیام /
Share/Save/Bookmark