حقابه رود هیرمند همچنان در گرو اقدامی قاطع از سوی مسئولین است؛
مهاجرت، آخرین پناه مردم سیستان در مقابل هجوم خشکسالی
تاریخ انتشار : سه شنبه ۹ خرداد ۱۴۰۲ ساعت ۰۸:۵۰
کد مطلب: 20092
 
خشکسالی و عدم تحقق حقابه مردم سیستان را مجبور به ترک خانه و کاشانه کرده است.
به گزارش لادیز به نقل از عصرهامون، سیستان سرزمین اساطیری با تمدن چندین هزار‌ساله که تاریخ غنی آن گویایی اصالت و تمدن مردمان این سرزمین است، این منطقه در روزگاران گذشته سرشار از آب و آبادانی بود و با جریان آب در هامون زندگی در این سرزمین رونق بسیار داشت کشاورزی، دامداری، ماهیگیری، خلک بافی و حصیربافی شغل‌های بومی مردم سیستان بود که روزگاران خوش و خرمی را نه‌تنها برای مردم سیستان بلکه برای کل ایران به ارمغان آورده بود.

مرغوب‌ترین گندم و بهترین آرد از این سرزمین به سایر نقاط کشور و حتی کشورهای آسیایی صادر می‌شد و سیستان به‌عنوان انبار غله ایران شهرت گرفته بود.

طبق معاهده‌ای که در سال ۱۳۵۱ بین ایران و افغانستان منعقد شد سالانه ۸۲۰ میلیون مترمربع از آب هیرمند به سمت ایران باید جاری می‌شد، اما بدعهدی کشور افغانستان باعث شد این توافق اجرایی نشود، در دو سال اخیر نیز کشور همسایه افغانستان با ساخت سد کمال خان آب را به سمت گود زره منحرف کرد و هدف اصلی از ساخت این سد نیز جلوگیری از ورود آب به سیستان بود.

بدعهدی افغانستان روزگار را برای مردم سرزمین کهن سیستان سخت و باعث نابودی مشاغل بومی و سنتی در این منطقه از ایران شد.

با خشک‌شدن هامون، بادهای ۱۲۰ روزه که روزگاری نسیم خنک را بر صورت مردم می‌وزاند امروز به عاملی برای تهدید سلامتی تبدیل شده است و به‌جای نوازش نسیم خنک گردوخاک چشم‌ها و نفس مردمان سیستان را تنگ کرده است.

در طول این سال‌ها جلسات و قول‌های متعددی برای تحقق حقابه سیستان از سوی مسئولین داده شد و همچنین افغانستان قول‌های بسیار در جاری کردن حقابه داد؛ اما این قول‌ها فقط در حد حرف بود.

خشکسالی و ازبین‌رفتن دام و کشاورزی و شغل‌های بومی منطقه سیستان بسیاری از اهالی این منطقه را مجبور به مهاجرت به استان‌های دیگر و ترک خانه و کاشانه‌شان کرد.

برای ادامه زندگی مجبور به مهاجرت هستیم

صیادی یکی از جوانان شهرستان هیرمند که بیشترین آسیب را از خشکسالی دیده است در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به اینکه تمامی کسب‌وکارها در سیستان از بین رفته است و شغلی برای امرار و معاش زندگی وجود ندارد بیان کرد: ما مجبور هستیم برای ادامه زندگی به سایر استان‌ها برویم والا هیچ‌کس دوست ندارد از وطن و سرزمین خود کوچ کند.

اربابی مرد دامداری که با حسرت به تعداد اندک دام‌های خود که در زمین‌های خشک به دنبال علوفه بودند نظاره می‌کرد به خبرنگار ما گفت: درگذشته تعداد ۱۸۰ رأس گوسفند داشتم و زندگی بسیار خوب و خرمی اما امروز تنها ۱۰ رأس دام دارم که باتوجه‌به نبود آب و علوفه توان نگهداری این تعداد را هم ندارم.

مهاجرت چالش جدی در سیستان

حبیب‌الله دهمرده نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به اینکه تشدید خشکسالی و قطع حقابه از سوی کشور افغانستان موجب افزایش مهاجرت از منطقه سیستان شده است بیان کرد: امروز شاهد افزایش مهاجرت از منطقه و تأثیر جدی خشکسالی بر تنگه احد ایران هستیم که اگر برای آن چاره‌اندیشی جدی صورت نگیرد در آینده با چال‌های جدی‌تری مواجه خواهیم بود.

وی افزود: دشمنان ملت ایران و در رأس آن آمریکا و اسرائیل از سال‌ها قبل برای ایجاد بحران کمبود آب در منطقه سیستان طراحی داشته و این موضوع اخیراً با قطع کامل حقابه رودخانه هیرمند از کشور افغانستان عملیاتی شده است که این رویکرد در راستای خالی از سکنه کردن تدریجی مرزهای ما در سیستان طراحی شده است.

این نماینده مجلس تصریح کرد: عدم پرداخت حقابه هیرمند در کنار نابودی کشاورزی بیکاری را برای مردم این استان به ارمغان آورده که به‌نوعی سناتوری مهاجرت و خالی‌شدن مرزها را برای این استان جنوبی ایران رقم می‌زند.

به گفته محمدی رئیس یکی از شرکت‌های حمل‌ونقل در سیستان از تعداد مراجعات روزانه برای حمل‌ونقل حداقل ۸۰ درصد مربوط به حمل اثاثیه منزل از سیستان به سایر نقاط کشور است.

به گفته کارشناسان، مهاجرت در استان‌های مرزی تهدیدی ملی محسوب می‌شود، اگر بی‌مهری به استان‌های مرزی به همین منوال ادامه داشته باشد دولت برای ایجاد امنیت هزینه هنگفتی را باید پرداخت کند.

انتهای خبر/ س
Share/Save/Bookmark