معاون اول رئیس‌جمهور:
افغانستان به حقابه هیرمند متعهد باشد/ تحقق حقابه شرط ماندگاری اتباع افغانستانی در سیستان و بلوچستان
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۵ بهمن ۱۴۰۱ ساعت ۱۱:۳۵
کد مطلب: 20019
 
مخبر تأکید کرد: در صورت عدم تأمین حقابه از کشور همسایه تمامی اتباع این کشور به افغانستان برگشت داده خواهند شد.
به گزارش لادیز به نقل از عصرهامون، آب همان‌طور که گفته شده، مایه حیات و آبادانی هست و جای که آب نباشد زندگی جریان ندارد، رشد و توسعه اقتصادی، کشاورزی هر منطقه‌ای به آب بستگی دارد، در واقع آب عنصر حیاتی و ارزشمند در زندگی بشر است.

وقتی آب نباشد حیات یک جامعه به خطر خواهد افتاد و به دنبال آن مهاجرت‌ها صورت می‌گیرد.

شمال سیستان و بلوچستان که روزگاری آبادانی و سرسبزی و حیات در آن جریان داشت، بیش از دو‌ دهه با خشکسالی و پدیده طوفان‌های دست‌وپنجه نرم می‌کند و کشور دوست و همسایه افغانستان که امروز امنیت و آبادانی و توسعه خود را مدیون ایران اسلامی است متأسفانه سال‎‌هاست در برابر لطف و خدمات بی‌شماری ایران اسلامی در تحقق حق قانونی ایران یعنی حقابه رودخانه هیرمند بی‌مهری می‌کند.
سال‌هاست مسئولین جمهوری اسلامی اقدامات و برنامه‌های را برای تحقق حقابه انجام داده‌اند؛ اما هیچ‌کدام مثمرثمر نبود و دیپلماسی قوی هم دراین‌خصوص با افغانستان انجام ندادند.
معاون اول رئیس‌جمهور در بازدید میدانی خود از ذخایر چاه نیمه‌های سیستان بیان کرد: دولت سیزدهم با جدیت طرح انتقال آب از دریا و استخراج آب‌های زیرزمینی به سیستان و بلوچستان را پیگیری می‌کند تا مشکلات کم‌آبی و خشکسالی مردم این منطقه به طور ریشه‌ای حل شود.

مخبر همچنین با اشاره به پیگیری‌های دستگاه دیپلماسی برای احیای حقابه هیرمند تأکید کرد: افغانستان باید به حقابه هیرمند متعهد باشد و دولت جمهوری اسلامی ایران این موضوع را از مجاری بین‌المللی پیگیری می‌کند.

وی با بیان اینکه حقابه‌ای که ما از کشور همسایه طلب داریم این را باقدرت دنبال خواهیم کرد افزود: باتوجه‌به تعاملاتی که در این زمینه وجود دارد و آنها به ما نیاز دارند و ما هم به آنها نیاز داریم بالاخره نمی‌توانیم حقوق همدیگر را نادیده بگیریم و حقابه باید دریافت شود.

معاون اول رئیس‌جمهور تصریح کرد: امیدواریم با دریافت حقابه، بهره‌گیری از آب‌های ژرف و انتقال آب از دریای عمان بتوانیم طی ۲ تا سه سال آینده چیزی به نام مشکل آب در سیستان و بلوچستان و کشور وجود نداشته باشد.
وی افزود: در صورت عدم تأمین حقابه از کشور همسایه تمامی این افراد به افغانستان برگشت داده خواهند شد.

محرابیان وزیر نیرو در این بازدید میزان حجم قابل‌ذخیره در ۴ چاه نیمه‌ سیستان را یک و نیم میلیارد مترمکعب عنوان کرد و بیان کرد: در حال حاضر میزان ذخیره آب در چاه نیمه‌ها کمتر از ۱۵۰ میلیون مترمکعب است.
علی‌اکبر محرابیان با بیان اینکه اقدامات وزارت نیرو در سیستان و بلوچستان و در حوزه آب در تاریخ کشور بی‌نظیر است
وزیر نیرو: اختصاص اعتبارات لازم می‌توانیم تا سه سال آینده بخش بزرگی از مشکلات آب سیستان و بلوچستان را حل کنیم.
اجرایی‌شدن طرح‌های اضطراری تأمین آب استان تأکید کرد و افزود: با اختصاص اعتبارات لازم می‌توانیم تا سه سال آینده بخش بزرگی از مشکلات آب این استان را حل کنیم.

امیدواریم تا سه سال آینده بخش بزرگی از مشکلات آب سیستان و بلوچستان را حل کنیم

وزیر نیرو در این نشست مجمع نمایندگان استان در زاهدان با تأکید بر اینکه مسئله خشکسالی و تنش آبی مهم‌ترین مطالبه مردم استان است، تصریح کرد: به دلیل خشکسالی‌های گذشته برخی پروژه‌ها در این استان با کندی روبرو شده و وزارت نیرو در دولت سیزدهم تلاش دارد تا علاوه بر اجرای طرح‌های انتقال آب از دریا، استخراج آب‌های زیرزمینی و ژرف را نیز دنبال کند.
وی همچنین گزارشی از وضعیت کلی منابع آب استان و نقشه شهرها و مناطق دارای تنش آبی، حجم آب فعلی سدهای مخزنی استان، چگونگی تأمین آب آشامیدنی شهر زاهدان و مخازن چاه نیمه‌ها و اقدامات انجام شده در زمینه حقابه هیرمند ارائه کرد.

وزیر نیرو همچنین به تشریح برخی از برنامه‌های این وزارتخانه برای تأمین آب آشامیدنی منطقه سیستان و شهر زاهدان شامل طرح‌های اضطراری، میان‌مدت و بلندمدت، جهاد آبرسانی و رفع تنش آبی از ۱۷۵۱ روستا، چگونگی پیشرفت پروژه‌های انتقال آب از دریا و استخراج آب‌های ژرف و زیرزمینی، اجاره و تملیک چاه‌ها، انتقال آب از دشت‌های این استان به زاهدان و دیگر شهرها و ساخت سدهای جدید به‌منظور جلوگیری از هدررفت آب‌های سطحی پرداخت.

حال باید ببینیم این صحبت‌های جدی و تأکیدی برای تحقق حقابه سیستان عملی خواهد شد، آیا سیستان همچون گذشته آب و آبادانی را خواهد دید و لقب انبار غله ایران زنده خواهد شد.

پایان خبر/
Share/Save/Bookmark