زنگ بی آبی به صدا درآمد؛
مسئله آب در تنگه احد ایران؛ قربانی سوء مدیریت های تاریخی/تحقق حق آبه و انتقال آب از دریای عمان، نسخه پایان بی آبی
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۸ آبان ۱۴۰۰ ساعت ۱۳:۱۷
کد مطلب: 18859
 
مردم سیستان و بلوچستان به ویژه شمال و مرکز آن که وابسته به هیرمند است، به دلیل عدم پایبندی افغانستان به تعهدات بین المللی و کم بارشی گسترده، شرایط پر تنشی را سپری می کنند، وضعیتی که نگاه ویژه دولت سیزدهم را برای تسریع در انتقال آب از دریای عمان و پیگیری حق آبه ایران از هیرمند طلب می کند.
به گزارش لادیز؛به نقل از عصرهامون؛ کاهش بارندگی طی دهه های اخیر، عدم پایبندی افغانستان به تعهدات بین المللی در خصوص حق آبه ایران از هیرمند و سوء مدیریت دولت ها در گذشته، شرایط پر تنشی را برای پهناورترین استان کشور رقم زده است.
 
شرایط به گونه ای است که علاوه بر کاهش چشمگیر ذخایر آبی در مخازن این خطه، مردم شمال و مرکز این استان که منابع آبی شان وابسته به رودخانه هیرمند است، شرایط بسیار دشواری را سپری می کنند و این روزها دغدغه پایان منابع موجود را دارند.
 
این در حالی است که اگر موضوع حق آبه توسط دولت های قبل با جدیت پیگیری می شد، یا سایر منابع آبی از جمله دریای عمان و انتقال آب از این منبع عظیم مورد توجه مسئولان امر قرار می گرفت، شرایط به گونه ای دیگر رقم می خورد، هم دغدغه آب نبود و هم اشتغال.

آب؛ مهمترین مسئله سیستان و بلوچستان
 
فداحسین مالکی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با بیان این که مهمترین مسئله این استان، آب است، گفت: سیستان و بلوچستان در مسئله آب قربانی سوء مدیریت ها، اشتباهات تاریخی و محاسبات غلط در گذشته شده است، سیستان که روزی انبار غله ایران و سرزمین اسطوره ها و بزرگان تاریخ این کشور و انقلاب بوده و به تعبیر مقام معظم رهبری تنگه احد ایران است، به علت کم آبی و خشکسالی روزهای بسیار سخت و دشواری را سپری می کند، چرا که حیات مردم نجیب این منطقه به هیرمند و چاه نیمه‌ها گره خورده است.
 
وی افزود: ظرفیت چاه نیمه ها یک میلیارد و ۴۳۰ میلیون مترمکعب است که در حال حاضر ۳۴۰ میلیون متر مکعب آن آب دارد، اگر برای کشاورزی آب داده شود، به طور قطع ما در مورد آب شرب مردم سیستان و زاهدان به مشکل برخورد می کنیم، از سوی دیگر هم اگر آب کشاورزی قطع شود در واقع مرگ تدریجی منطقه رخ می دهد.
 
عضو مجمع نمایندگان سیستان و بلوچستان اضافه کرد: انتظار داریم که هرچه سریع تر وزیر نیرو به عنوان رئیس کمیسیون مشترک به افغانستان سفر و مقامات حاکم این کشور را وادار کند تا این مسئولیت را بپذیرند و بر اساس حق آبه مشکلات جمهوری اسلامی ایران را حل کنند.
 
وی افزود: از طرفی هر چه سریع‌تر پیشنهاد می کنم کمیته ای به ریاست معاون اول رئیس جمهور با حضور وزرای نیرو، صمت و کشاورزی تشکیل شود تا هر چه سریعتر انتقال آب از دریای عمان به عنوان اولویت اول در دستور کار قرار گیرد.
 
 
پروژه انتقال آب از دریای عمان در انتظار مصوبه هیئت دولت
 
حسین مدرس خیابانی، استاندار سیستان و بلوچستان نیز گفت: موضوع انتقال آب از دریای عمان به منطقه با توجه به کمبود آب و تنش آبی منطقه از ضروریات است که طی نامه‌ای از رئیس‌جمهوری درخواست شده تا استقرار آب شیرین کن در چابهار و مسیر مستقیم این خط انتقال به تصویب هیئت دولت برسد.
 
کمبود ۸۰۰ لیتر در ثانیه ای آب برای شهر زاهدان
 
علیرضا قاسمی، مدیرعامل آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان نیز در این باره بیان کرد: علاوه بر وابستگی سیستان به چاه نیمه ها که از رودخانه هیرمند تامین آب می شود، آب مورد نیاز شهر زاهدان با ۸۵۰ هزار نفر جمعیت از دو منبع تأمین می شود، ۹۰۰ لیتر در ثانیه از چاه های سطح شهر تامین و پس از شیرین سازی وارد شبکه توزیع می شود، میزان آب انتقالی از چاه نیمه‌های سیستان به عنوان منبع دوم نیز هزار لیتر در ثانیه است.
 
وی با بیان این که زاهدان در زمان پیک مصرف حدود ۸۰۰ لیتر در ثانیه با کمبود آب مواجه می شود، اظهار کرد: حق‌آبه سیستان باید محقق شود، از سویی نباید موضوع تأمین آب مردم به حق‌آبه وابستگی داشته باشد، با توجه به این مهم برنامه‌ریزی برای تأمین آب از طریق چاه‌های ژرف و استفاده از منابع آبی اطراف منطقه سیستان صورت گرفته و موضوع انتقال آب از دریای عمان توسط استاندار برای تأمین آب کل استان در دست پیگیری است.
 
انتهای پیام/
 
Share/Save/Bookmark